miércoles, 7 de diciembre de 2016

Recopilació d’alguns jocs tradicionals valencians


BIRLES

Introducció
Per a guanyar, de les 6 birles que tenim plantades, cal deixar-ne una dreta. Per aconseguir-ho tenim tres motxos (palets, mazos /birlots), amb els quals podem realitzar fins a tres llançaments.
On es juga
Zona lliure d’obstacles d’uns 12 m de llarga per 2 m d’ampla, dins la qual es marca el carrer de joc.

Nombre de participants
Lliure. Per fer més àgil el joc, l’idoni són 3 persones per carrer. 

Com es juga / regles bàsiques
La zona de joc s’anomena carrer i té un mínim de 2 m d’ample. Segons l’edat de les persones que participen, el llarg pot variar entre els 4 i els 8.70 m. A un extrem se situa la línia de llançament i a l’altre la zona de plantada. En esta es planten les birles, tres davant i tres darrere, en dues files, i totes elles separades per una distància igual a un birla.

Per aconseguir l’objectiu, s'ha de deixar una birla dreta (fer bona); cada jugador realitza fins a tres llançaments. Poden aconseguir l’objectiu amb el primer, segon o tercer motxo. En escolars, cada persona realitzarà tres sèries alternes de tres tirades cadascuna i poden aconseguir fins a un màxim de 9 bones (punts). Quan una persona realitza la primera tirada, independentment d’aconseguir fer bona, s’hi tornen a plantar les birles que ha tombat i realitza la següent tirada. Així fins a les tres tirades per sèrie; a continuació es canvien els papers: qui ha tirat passa a plantar, qui ha plantat passa areplegar motxos i esta passa a tirar. Així van rodant fins que totes les persones han realitzat les tres sèries. Guanya qui més bones aconseguix.

Quan juguen en més d’un carrer i estos estan un al costat de l’altre, per evitar accidents, cal plantar entots els carrer a un temps i donar l’ordre de llançar quan tots els carrers estiguen lliures.

Vocabulari bàsic
Birla: la peça gran. De fusta de forma de tronc – cònica.
Birler: conjunt de 6 birles i 3 motxos.
Bona: deixar una birla dreta i les altres cinc tombades a terra.
Llançament: acció de llançar un motxo contra les birles.
Motxo/palet/mazo /birlot: la peça menuda. De fusta i forma ovalada.
Tirada: sèrie de fins a tres llançaments de motxo per aconseguir bona.

Necessitats
- Material: birler.
- Recomanacions al centre: si es possible, jugueu en zona de terra.



BOLETES 

Introducció 
Amb les boletes podem jugar al clotet (gua) o al triangle. Siga en un o un altre joc ens farà falta molt bona coordinació de dits i bona punteria. La boleta cal agafar-la entre el dits polze i índex i es pot llançar amb qualsevol dels dos. 
On es juga 
El millor lloc per jugar és en zona de terra, encara que el del triangle es pot jugar sense problemes en zona dura d’obra. 

Nombre de participants 
Entre 3 i 5 persones. 

Com es juga / regles bàsiques 
Gua: es fa un clot al terra, en el qual cal que entre la boleta pròpia per després intentar matar les dels companys de joc. Després de fer el clot, a una distància pactada, cal fer la ratlla de començar. Per establir l’ordre de joc, cal tirar des de darrere del clot a la ratlla, sense passar-se’n. En el primer llançament, cada persona intenta posar la boleta dins el clot. Si ho aconseguix està en disposició de matar altres boletes que encara no hagen entrat dins el clot. Així van tirant tots fins que no queden boletes en joc. Aquella persona que més boletes haja matat guanya la partida. 
El triangle: cal dibuixar al terra un triangle, al mig del qual es farà una ratlla on cada jugador posarà les boletes acordades. A una distància del triangle es marcarà la ratlla de llançament. Des de darrere de les boletes es llançarà a la ratlla per establir l’ordre. Qui més prop estiga, sense passar-se’n, serà el primer, i així, tot seguit, fins a l’últim. 

El primer llança a traure boleta del triangle; si ho aconseguix, tornarà a tirar des d’on es quede la boleta; si falla, deixarà el torn al següent. Així es va tirant fins que dins el triangle no queda cap boleta. 

Vocabulari bàsic 
Gua: clotet per posar la boleta en la jugada que dóna pas a matar. 
Llançament d’ungleta: col·locar-se la boleta a l’altura de l’ungla del dit polze o índex per llançar el millor possible. 

Necessitats 
- Material: una boleta de fang o cristall per persona. 
- Recomanacions al centre: pinteu el triangle en una zona on no siga fàcil perdre les boletes.



BUFOS 

Introducció 
El joc de bufos en més d’un poble provocava que el casino es quedara sense baralles de cartes o que en alguna casa quan buscaven la baralla per a jugar no la trobaren enlloc. S’anomena bufo, santo o patacot a mitja carta de baralla. També podem posar dins del rogle xapes de botelles. 

On es juga 
Indistintament es pot jugar en zona de terra o en zona dura. 

Nombre de participants 
Màxim: 6 per rogle de joc. 

Com es juga / regles bàsiques 
Després de fer el rogle de joc, cal marcar la ratlla de llançament a la distància acordada. A continuació cada persona posarà dins del rogle els bufos acordats. Per començar el joc, des de darrere del rogle, cal llançar el tacó a la ratlla per establir l’ordre. A continuació llança el primer per intentar traure bufos del rogle; si en trau torna a llançar des d’on s’ha quedat el tacó. Cas contrari tornarà a la ratlla per esperar el seu torn i llançarà el següent. 

Quan no queden bufos al rogle se'n tornen a posar-hi i comença una altra partida. 

Vocabulari bàsic 
Bufo santo o patacot: mitja carta de baralla. 



CANUT 

Introducció 
El joc del canut, també conegut com a calitx, tanga, cartucho, en cada poble té unes situacions de joc molt peculiars, però el presentarem en el seu vessant més senzill i dinàmic per facilitar el joc. 

On es juga 
Zona lliure d’obstacles i plana, on es puga plantar el canut sense problemes. 

Nombre de participants 
Entre 3 i 5 per joc. 

Com es juga / regles bàsiques 
Es planta el canut al centre d’un rogle d’uns 25-30 cm de diàmetre. A uns 4-5 m d’este, es marca la ratlla de llançament. Damunt el canut es posen 3 xapes. Per ordenar el llançament de cada persona, cal llançar des de darrere del rogle a la ratlla. Una vegada establert l’ordre cada persona llançarà contra el canut, tot intentant tombar-lo al terra i procurant que al caure este es quede fora del rogle i les xapes es queden dins. Per cada xapa que es quede dins el rogle s’aconseguix 1 punt. Per aconseguir-ho cada persona disposa de 2 telles o tacons. 

Una vegada cada persona acaba la seua tirada s’anota el resultat i passa el torn a la següent. Com el joc que presentem és individual, quan totes les persones han realitzat el nombre de tirades acordades, abans de començar, es compten els punts i qui més sume guanya la partida. 

Vocabulari bàsic 
Canut: peça redona de fusta d’uns 2 cm de diàmetre i 10 cm d’alçada. 
Tombar: tirar a terra el canut. 
Puntuar: el canut queda fora del rogle i alguna xapa dins d’este. 

Necessitats 
- Material: un canut de fusta i dos telles o tacons per cada lloc de joc. 
- Recomanacions al centre: pinteu el rogle permanent per facilitar el joc. 



LLANCAMENT AL SET I MIG 

Introducció 

El lloc habitual de joc eren eres i camins quan les persones descansaven del treball agrícola. Com es jugaven diners, en més d’una ocasió alguna persona deixava el tall i els deia a la resta: “me’n vaig a casa, ja tinc el jornal a la butxaca”. Es jugava amb monedes. 

On es juga 
Zona plana i lliure d’obstacles. 

Nombre de participants 
Lliure, però l’idoni és un màxim de 5.
 
Com es juga / regles bàsiques 
L’objectiu del joc és aconseguir, en un màxim de 3 llançaments, 7 i ½ o la suma més alta sense passar-se’n. Es pot aconseguir directament al rombe o sumant 3+4 més qualsevol línia, que val mig punt. 
Les monedes han sigut substituïdes per tacons. 

Es pinta el quadre de joc (80 x 80 cm. de costat; al mig es marca un rombe de 30 cm de diagonal i des de cada vèrtex del rombe llancem una ratlla al mig del costat exterior i acabem marcant 4 quadres de 40 cm. d’exterior i 25 cm de costat interior). 

Mirant de cara al quadre de joc es marquen els números: 1 en l’inferior esquerra; 2 en l’inferior dreta; 3 en el superior esquerra, 4 en el superior dreta, i 7 i ½ en el rombe. A una distància de 2 m. es marca la línia de llançament. 

La primera persona realitza el primer llançament; segons la puntuació aconseguida realitzarà el segon i el tercer, si ho creu convenient, perquè, com hem dit, cal aconseguir la màxima puntuació però sense passar-se’n de 7 i ½. 

Qui més puntuació sume guanyarà la mà. La primera persona que arribe a guanyar el nombre de mans pactades guanya la partida. 

Vocabulari bàsic 
Llançament: acció de llançar un tacó al quadre. 
Tirada: realitzar fins a 3 llançaments per intentar sumar 7 i ½ o la màxima suma possible sense passar-se’n. 
Mà: tirada completa de totes les persones. Qui guanya suma 1 pun 
Partida: mans que una persona haurà de guanyar per acabar la partida. Han sigut pactades abans de comença 
Línia: quan un tacó toca qualsevol ratlla. La seua puntuació és de mig punt. 

Necessitats 
- Material: marcar el quadre de joc i 3 tacons per quadre. 
- Recomanacions al centre: marqueu el quadre a un lloc on no tinga molt de pas. 


Si voleu veure més jocs vos deixe este interessant llibre de Àngel Gómez i Navarro d'on he tret estos exemples de jocs tradicionals valencians. Segur que vos agradarà!


No hay comentarios:

Publicar un comentario